Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> Kartoffelferie  
 

Kartoffelferie

Selv om efterårsferien stadig nogle gange bliver kaldt kartoffelferie, så er det ikke mange steder at den bliver brugt til at tage kartofler op. Næh, nu tager mange på ferie sydpå. Men det er nok mest byfolk som gør det. Landbrugere, de holder vel sjældent efterårsferie? Alligevel skal kartoflerne op. Med alt den regn vi har fået på det sidste, kan det nemt blive et tungt job, men det er ved at være sidste chance, så bare kom i sving! Når først de er oppe af jorden, så skal der jo findes et sted hvor de kan gemmes vinteren over. En jordkule kan bruges, på samme måde som roer gemmes. En gammel stald eller kælder kan også bruges, det vigtigste er at der ikke kommer frost, at der ikke er for varmt og at der ikke kan komme lys til. Sørg for at fjerne alle syge eller beskadigede rodknolde inden de gemmes væk. Råd og svamp vil ellers hurtigt kunne angribe disse og ødelægge hele høsten. Gulerødder, rødbeder, rodpersille, selleri og andre rodfrugter kan også opbevares i en kule. Eller de kan gemmes i kasser med let fugtigt sand i en kølig kælder. Men gulerødder kan også opbevares 'på roden'. Hører du til dem som graver haven i løbet af vinteren, så har du måske lagt mærke til at hvis der pludselig dukker en gulerod frem, så er den faktisk stadig sprød og lugter rigtigt af gulerod. Også selvom det er blevet december eller januar. Gulerødderne vil altså holde sig rigtig godt hvis man helt lader være med at tage dem op! Men de skal selvfølgelig dækkes og beskyttes mod den værste frost. Først fjernes toppen, men endelig uden at beskadige selve guleroden. Vrid eller klip den af. Derefter skal de dækkes, her kan bruges f.eks. tørre blade eller halm. Et lag på ca. 20 cm skal der til. Til slut dækkes det hele med plastfolie eller eventuelt en vintermåtte, som holdes fast med et par sten eller der smides jord på. Her vil gulerødderne holde sig sprøde og friske helt til foråret melder sin ankomst. Eneste problem kan være at få fat i dem i hård frost, men det sker jo ikke ret tit her i landet.

Lad porrerne stå

I hvert fald lidt endnu. Porrer vil blive ved med at gro meget længe, og de kan, stort set uden problemer, klare at stå ude hele vinteren selv om den bliver streng. Men igen er problemet at i streng frost er de ikke til at grave op (uden ishakke i hvert fald...) Så også porrerne kan dækkes med halm mellem planterne. Eller der kan laves et indslag. Dvs. alle porrerne graves op, der graves en rende i jorden et sted som er nemt tilgængeligt. Porrerne sættes tæt sammen og der dækkes med f.eks visne blade, halm eller andre døde og porøse planterester, gerne et stykke op ad toppen. Til sidst jord på for at holde det hele på plads. Disse plantematerialer slipper nemmere porren når man kommer ud for at rykke den op, end frossen jord gør. Har du et drivhus kan det også bruges til porrer. Derinde graves de simpelthen i jorden ligesom de stod i haven, bare tættere. I drivhuset vil det være muligt at hente dem uden det store besvær hele vinteren.

Husk persillen

Har du meget persille i haven, så forsøg dig med drivning af det. Grav nogle kraftige rødder op og plant dem i potter. De fleste af bladene fjernes på nær lige de nyeste 4-6 stykker. Potterne kules ned, ved at grave dem ned i køkkenhaven og dække med en vintermåtte. Eller de sættes i drivhuset, hvor de skal vandes, men yderst sparsomt. I løbet af vinteren, efterhånden som persillen skal bruges, tages en potte ind og stilles i vindueskarmen. Herefter vil persillen hurtigt begynde at gro og det er bare at klippe som det skal bruges til. Fra starten af marts måned er der ved at være masser af lys, så kan du begynde at vande persillen i drivhuset gradvist mere, og det vil begynde at gro. Derfra vil der så være friskt grønt mindst en måned før det kan plukkes i haven. Samme nummer kan gøres med purløg. Eller gå en tur i planteskolen og køb en potte med timian, plant den i en større potte og stil den i drivhuset. Den vil være god at klippe af vinteren igennem, når der skal laves gule ærter.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 22. oktober 1999
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006