Til enhver ordentlig have hører et redskabsskur med et velassorteret udvalg. Selvfølgelig afhængig af havens størrelse. Men der skal absolut ikke mangle noget. Til en stor have kommer man ikke uden om at skuret skal indeholde et par spader, en gravegreb og en roegreb/stengreb. Samt river i flere bredder, kost, et skuffejern, kultivator, gerne både en 3-grenet og en 5-grenet for fuldstændighedens skyld, et skuffejern, en kost og den uundværlige roehakke..... Men nu er vi derhenne hvor der ikke bliver meget brug for nogle af dem mere i år. Der vil selvfølgelig altid være lidt, sidste år kan jeg da huske at have været ude med hakken sidst i december. Men så lunt bliver det nok ikke i år. Og siden redskaberne ikke skal bruges meget mere i år, så kan man jo ligesågodt give dem den helt store tur. Både fordi sådanne redskaber nu engang er dyre og derfor skal passes godt på, men lige så meget fordi at foråret lige pludselig endnu en gang er over os, og så ville det være træls at skulle i gang med rustne redskaber. Eller tænk sig at vågne op den første forårsdag, glæde sig til at skulle i gang, og så ende med at få dagen ødelagt fordi spadens skaft knækker? Redskaberne fungerer bedst når de er blankslidte, men det kan jo svigte. Så tag en stålbørste og fjern alt jord, og eventuelt rust fra bladet på redskabet. Derefter smøres det ind i olie og får lov at stå i venteposition til næste år. Det er især vigtigt at få gjort ved spader og skovle, intet er mere nervepirrende end når jorden konstant klistrer til bladet. På en ordentlig hakke eller skuffejern kan bladet skiftes ud, det kan også betale sig. I alle fald så slibes bladet på disse, så går det hele meget nemmere. Skafterne skal der også gøres noget ved. Lakken har det med at blive slidt af efter et par sæsoner. Så kan man lige give dem en gang klar lak, eller bedre endnu, male dem i en skrigende farve, orange f.eks. Men hvorfor skulle det være bedre end lak? Jo, så er de nemmere at se hvis de bliver glemt et mærkeligt sted i haven. Er skafterne ved at knække, det kan jo ske, så se at få dem skiftet ud. Og hvad med hakken? Er skaftet på den også af ældre årgang, så kan det være at det giver sig en smule når den bliver brugt. Sæt et nyt frisk skaft på, den 'kører' meget bedre når skaftet ikke fjedrer ved hver hak. Spaden, den er uundværlig. De sidste par år er der kommet ergonomisk udformede typer på markedet. De er udemærkede, når man skal grave haven med dem. Men jeg bryder mig ikke om at grave træstubbe eller buske op med dem. Desuden har de stålskafter og der er nu ikke den samme føling i et stålskaft som der er i et af træ. I et af træ kan man mærke at det giver sig når man bruger den. Man kan bl.a mærke når den er på vej til at knække.... Men pga disse ergonomiske spaders gode sider, til gravning, er de gode at have. Men den almindelige spade skal stadig stå klar. Desuden er en ældre og udtjent spade også god at have. Den slibes knivskarp og kan så bruges til at stikke græsplænen af med.
Ikke kun redskaberne skal have et eftersyn. Maskinerne kan ligeså godt få en tur nu, inden de kommer i hi, i stedet for at vente til foråret. På den måde slipper man jo også for ventetiden som der utvivlsomt vil være på værkstedet når alle andre haveejere skal have maskinerne gjort klar. Desuden er det jo rart at vide at maskinen ovre i hjørnet, den er i tip-top stand og venter bare på bedre vejr...
Måske er der nogle af redskaberne som skal skiftes ud? Så sørg for alt i verden for at købe noget ordentligt. Det kan simpelthen ikke betale sig at købe de billige på tilbud i supermarkedet. Der kommer kun ærgrelse ud af det. Et redskab i en god kvalitet koster godt nok en del mere, men bare du passer lidt godt på det, sætter det ind i skuret om aftenen osv. så holder det i betydeligt flere år en de billige. Min drøm lige nu, er redskaber fra Sneeboer i Holland, som kan ses omtalt i Haven (Det danske Haveselskabs medlemsblad) i denne måned (november 1999). Håndsmedet stål i fineste kvalitet. De ville pynte ude i skuret.
Skrevet af: Webmaster, fredag den 12. november 1999
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006