Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> Haven i påsken  
 

Haven i påsken

Påsken er traditionelt den tid på året hvor man rigtig begynder at tage fat i haven. Sikkert fordi der pludselig dumper en flok fridage ned og vejret samtidig begynder at blive sådan at man får lyst til at gå i haven. I år ligger påsken ret sent, det gør jo bare det hele bedre. Arbejdet i marken er - måske - overstået, og det bliver måske også lidt varmere. Faktisk er vi helt derhenne hvor man kan begynde at tilså køkkenhaven. Salat er noget som skal sås jævnt over hele sæsonen hvis man vil have frisk salat hele sommeren. Men da de kræver god plads mellem de enkelte planter er der ikke noget ved at så dem i en lang række. Så jeg plejer at så en lille meter med både almindelig salat og icebergsalat, ret tæt. Når de er omkring 5 cm høje graves de op og sættes ud med ca. 20 cms afstand. 14 dage efter kan man endnu engang plante ud fra den lille række, og så er det på tide at så et nyt hold. Alternativet er at man pletsår salaten ved at lægge 3-4 frø med de ca. 20 cms mellemrum. Når de er spiret i hver plet tynder man dem ud så der kun står en plante tilbage. Kål kan man give samme behandling, også nu, men døjer man med kålbrok, en sygdom som giver fortykkelser på kålens rødder, så bør man drive dem frem i potter med indkøbt pottemuld. Købt pottemuld er fri for smitte. Det forspring som planterne får ved at blive dyrket bare i en 10-centimeters potte er normalt nok til at man kan høste egne kål trods sygdommen. Det er i øvrigt mest spids- og blomkål samt broccoli som man skal begynde med nu. Grøn-, hvid- og rødkål skal alligevel bruge så meget mere tid på at blive til noget at man sagtens kan plante dem efter de tidlige kartofler. Gulerødder, persille, persillerod, ærter og løg kan man også få i jorden nu. Men vent med at så rødbeder og plante porrer ud til midt i maj. Begge kan løbe i stok hvis der kommer en smule nattefrost. Bønner er det bedst at vente med helt til sidst i maj. Er jorden for kold kommer de slet ikke op, der er ikke meget sjov ved en række hvor kun hver anden plante er kommet op.

Planteskolen

Påsken er også ofte tidspunktet hvor man kigger en tur ud i planteskolen. Der mangler måske lige en busk eller et træ til haven? Hvis ikke du ved nøjagtigt hvad du går efter, så tag et godt kig omkring. Planteskolen bugner af stort set alle slags planter netop nu. Når man skal bruge noget til haven går de fleste kun op i blomsternes farve eller tidspunktet planten blomstrer. Men tænk lige over at bær også kan give en god virkning. Eller bladenes form/farve, om planten får efterårsfarver eller bare formen på den udvoksede plante. Når man går rundt på en planteskole bliver man ofte fristet og det skal der skam også være plads til. Man falder lige over et eller andet spændende som bare skal med hjem i haven. Stauder, mindre buske og roser kan man næsten altid finde plads til. Men vent med at købe sommerblomster! De første af slagsen vil uden tvivl være at finde allerede nu, men der er for koldt til at plante dem ud. Skal der absolut sommerblomster med hjem, så hold dem inde i drivhuset de næste par uger. Er det til krukker så kan man jo plante dem deri allerede, men så holde krukkerne inde.

Skovtur

Påsken vil også være en god tid til en tur i skoven. Lige nu står anemonerne i fuldt flor, meget pænere kan man ikke opleve skoven. Og før man ved af det er træerne sprunget helt ud, alt er helt grønt og anemonerne er væk igen.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 21. april 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006