Midt i maj er det ved at være tid at plante sommerblomster ud. Allerede fra slutningen af april kan de købes i store mængder alle vegne, men næsten alle de sommerblomster vi bruger her i landet, tåler ikke frost. Men nu skulle der ikke gerne komme mere af det, frost altså. Nogle sommerblomster får svedne blade allerede når temperaturen når ned omkring 0 grader. Det skyldes at de næsten alle oprindeligt stammer fra lande med et noget varmere klima end det danske. Men til gengæld for denne frostfølsomhed får man et blomsterflor hele sommeren igennem. Man skal endda ikke gøre alverden for det, de skal selvfølgelig vandes i tørre perioder og i særdeleshed hvis de står i krukker, og så skal de have en smule gødning.
Desuden skal man meget gerne pille dem. Det vil sige at få pillet alle de afblomstrede blomster af. Blomsterne har et eneste formål i livet: At sætte afkom i verden. Det sker ved at de laver en blomst, hvilket er hvad vi har dem for, disse bliver bestøvet og udvikler nu frø. Men når de ikke blomstrer længere og står med frøstande som sjældent er pæne, så er deres opgave ved at være udført og de vil ikke blomstre ret meget mere. Så er det at man sørger for at pille alle disse afblomstrede blomster af. Nu får blomsten ikke lavet frø, så den starter forfra med at sætte nye blomster, ofte flere end i forrige forsøg, da selve planten nu er blevet større. Det gælder faktisk for alle sommerplanterne men der er selvfølgelig nogle som har så mange små bitte blomster at det er helt umuligt. Et eksempel er hængelobelia. De vil stå næsten uden blomster mens frøene modner, men derefter kommer der igen et blomsterflor.
Selv om det i disse år især er i krukker at sommerblomster bruges, så bliver de heldigvis også brugt ude i havens bede. Men her har jeg lagt mærke til en lidt kedelig ting. Der bliver købt en bakke med 4-8 planter, tit er det tagetes, som nu bliver plantet ud med 30 - 40 cm mellem hver på en lang række. Herefter bliver der revet, hakket og kultiveret mellem planterne hele sommeren. Og de står bare der og ser små og sølle ud i den fint revne jord. Næsten som om de savner selskab fra deres artsfæller 40 cm til hver side... De bliver simpelthen aldrig kraftige og fyldte med blomster på den måde. Jeg har en teori om at det er riven eller kultivatoren som forstyrrer deres rødder så meget, fordi man kommer for tæt på de stakkels små blomster, at de ikke bliver større. Jeg er overbevist om at blev de plantet med kun 15-20 cm afstand i en lille gruppe, så ville de straks blive pænere, fordi de ville få mere fred til at danne rødder. Faktisk mener jeg også at disse grupper ikke kun skal bestå af 4-8 planter men nærmere 40-50. Men så skal man nu nok i gang med at lave dem selv ellers bliver det jo en formue.
Mange sommerblomster behøver ikke at blive sået indendøre meget tidligt. Der er faktisk rigtig mange som kan sås på voksestedet. Især af dem man senere kan bruge til buketter. Mange af disse kan man slet ikke købe til udplantning og så må man jo selv i gang. En række eller 2 med blomster i køkkenhaven ser både flot ud, men siger også at "Disse må der plukkes af". Nogle af de allernemmeste her er morgenfruerne, som også blomstrer meget længe. Sommerasters er en anden. Den begynder først at blomstre sidst på sommeren. Den er god i store buketter, og den fås både med enkelte eller dobbelte blomster, i rene farver eller mere almindeligt i en blanding af alle farver. Til sidst er en af mine allerstørste favoritter nemlig solsikken. Men er det ikke sådan nogle høje nogle? Jo, også det. Men de sidste par år er der kommer så utrolig mange nye sorter frem som er fra 30 - 150 cm høje. Dem kan man sagtens afse plads til. Sorten 'Sonja' ligner de rigtige solsikker, men bliver kun 150 cm høj og selve blomsten er også lidt mindre. 'Teddy Bear' bliver kun 40 cm høj med solgule, fyldte blomster. 'Sungold' har blomster som minder om 'Teddy Bear's men den bliver noget højere, omkring 150 cm. Også sorter med rødbrune eller citrolgule blomster kan man få, og de egner sig alle til buketter. Og solsikker bliver man glad af at se på.
Skrevet af: Webmaster, fredag den 12. maj 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006