Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> Sankthans - klip hæk?  
 

Sankthans - klip hæk?

Det er en tradition her i landet at hækken skal være klippet inden santhans. Det er da også en dejlig ting at man denne årets længste dag kan se på en velplejet have. Men for mange fugle kan det være en rystende oplevelse. Når man har klippet hækken til sankthans så er det hårdeste arbejde i haven ved at være ovre. Græsset gror ikke så hurtigt mere, ukrudtet i køkkenhaven er der heller ikke så meget af mere og det nye kommer efterhånden i mindre mængder. Slet ikke som de horder der kom op af jorden i maj måned. Nu kommer varmen og sommeren for alvor, håber vi da, så vi kan sidde på terrassen og spise hver aften. Gå i haven og nyde alle blomsterne, især er det stauder og roser som begynder at blive flotte nu. Først til efteråret om et par måneder skal der igen knokles. Men mange fugle bygger rede i hække rundt omkring. De sidder godt gemt derinde. Ikke alle ungerne er fløjet fra reden nu, så når vi kommer med hækklipperen bliver de voldsomt forstyrret. Så det er en meget god ide at vente en måneds tid endnu inden man klipper hæk, hvis det da på nogen måde kan lade sig gøre. Det er nemlig ikke alle typer hække man bare kan vente med. Nogle gror så kraftigt at de måske spærrer for trafik på vejen eller at arbejdet bliver enormt hvis man venter. Elm, naur og spirea vanhouttii er nogle af dem. Men når man klipper nu så gror hækken så meget at man tit skal ud og klippe den igen om et par måneder. Sidste halvdel af juli er en god tid at klippe. Der er fuglene ved at være væk og hækken vil heller ikke gro så meget at man skal ud med saksen en gang mere.

Uklippede hække

Det lyder jo dejligt nemt, uklippede hække. Det er hække som blomstrer såsom rød spirea, snedrivebusk eller gule potentilla. Alle er de hække man ser mange steder. Og næsten alle steder er de alligevel blevet klippet. Det er synd. Ikke fordi man ikke kan klippe dem, men fordi de er blevet klippet forkert og på et forkert tidspunkt. De hække som skal til at blomstre nu skal man selvfølgelig ikke klippe nu, så klipper man jo alle blomsterne væk. Snedrivebusk ser man næsten aldrig som uklippet. De har alle fået en tur med saksen, bare et par måneder for sent. Hvis bare man klipper dem lige når de er afblomstret så skal de nok blomstre rimelig flot næste år. Venter man de her 1-2 måneder efter blomstringen og først klipper dem til sankthans, så har busken sat de skud som blomsterne skal komme på næste år, men dem får man klippet væk. De hække som skal til at blomstre nu, dem kan man klippe sidst på efteråret. De vil stå som en flot lav 'hækformet' hæk hele vinteren, til foråret kommer de med masser af nye skud som i løbet af foråret vil gøre hækken lidt mere bred og rund, for så til sankthans at springe ud med masser af blomster. Denne metode kan bruges på de røde spirea, potentil og lignende. Ofte vil de endda blomstre mere end hvis man slet ikke klippede dem. Det skyldes at nye unge skud giver flere blomster end gamle.

Jordbær

Jordbærrene er også modne nu. Det er fuglene de første til at opdage. De kan gøre et stort indhug i bærrene. Jeg har nogle gange sat skåle med vand ud, det har hjulpet på det værste. Jeg tror en af grundene til at fuglene tager bærrene er fordi de er tørstige. Er det meget slemt kan man dække med net. Fuglenet koster ikke alverden, men når man ligger det på skal man huske at få det hævet 15-20 cm over bærrene. Maskerne er nemlig tit så store at fuglene kan nå bærrene igennem nettet. Fuglene kan også sidde fast i det net. Det er ikke videre skægt at skulle vikle dem ud hver dag. For at undgå begge dele kan man også her bruge insektnet. Fuglene kan ikke sidde fast i det og de kan ikke få fat i bærrene under det, så det kan ligges ud ovenpå planterne, uden at man skal hæve det. Det er lidt nemmere.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 16. juni 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006