Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> Lav græs  
 

Lav græs

I løbet af de sidste par uger er mit forhold til græsplæne blevet sat på en voldsom prøve. Normalt er det ikke mig som sørger for at klippe vores plæner men uheldige omstændigheder har gjort at jeg er blevet overdraget tjansen. Det har selvfølgelig regnet så tit at stort set alle de få dage der har været tørvejr er blevet brugt til at klippe græs. Og ikke så snart er plæneklipperen blevet slukket og sat væk i skuret så er græsset groet op i dobbelt klippehøjde igen. Det er ikke fordi vi har en frygtelig masse græs men der er en masse skarpe hjørner og smalle, lettere snørklede gange imellem. Og hvordan havde det ikke været hvis den havde fået gødning? Alligevel vil jeg ikke helt undvære græsset i haven. Ikke fordi jeg går særlig meget op i om den er flot, tæt og fri for ukrudt men fordi græsarealer er med til at binde haven sammen. Om det så er gange eller større flader så falder græsset nemt ind sammen med alt andet. Og det er jo ret nemt at passe selv om det skal gøres tit og ofte.

Ny plæne nu

Her i efteråret, august ? september er det et af de allerbedste tidspunkter at lave ny græsplæne på. Jorden er varm og der er masser af fugt, især i år. Dette gør at græsset spirer meget hurtigt og når at komme i god vækst inden det for alvor bliver koldt. Selve anlæggelsen foregår ved at jorden fræses godt og græstotter og andet ukrudt fjernes på bedste vis. Så skal det hele planeres. Er der meget ujævnt kan man f.eks leje en stenrive som kan bruges til en grovplanering samtidig med at den får samlet evt. sten sammen. Nu finplaneres der med en bred markrive indtil alle ujævnheder er væk. Derefter tromles det hele og man vil se at det alligevel ikke var alle ujævnheder som var væk. Nu skiftevis river og tromler man stykket indtil det enten er helt jævnt eller man ikke gider mere. Nu rives det hele let over og græsset sås. Der hvor græsfrøene købes kan man næsten altid låne både såmaskine og tromle, og såningen bliver mest jævn med en maskine men kan sagtens foregå ved håndkraft. Bruges en såmaskine skal man så vidt muligt køre over stykket to gange, først på langs så på tværs. Så undgår man helligdage. Til sidst tromles stykket hvorved græsfrøet trykkes let ned i jorden og i løbet af 1 ? 2 uger vil det begynde at spire. Samtidig vil ukrudtet også spire, det kan ikke undgås. Det meste vil være enårigt ukrudt og selv om det måske ikke ser kønt ud lige nu, er det ikke nødvendigt at gøre noget ved det. Når først plænen er blevet klippet 3-4 gange er det væk, ellers dør det når frosten kommer. Flerårigt ukrudt er sådan set heller ikke noget at frygte, det kan ikke tåle at blive klippet og vil også forsvinde efterhånden som plænen klippes. Der er altså ingen grundt til at fare ud med giftige plænerens-midler, lidt tålmodighed gør underværker.

Første klipning

Den nye plæne skal ikke klippes før den er mindst 8 cm høj. De første par gange må man højst klippe en trediedel af strået væk og aldrig klippe plænen lavere end 4 cm. Hold allerhelst plæneklipperen i højeste indstilling de første par gange. Det er i øvrigt en god ide ikke at klippe plænen for kort/tæt hvis man vil undgå mos. Hvilken type græsfrø skal plænen laves af? Det er svært at svare på, de forskellige firmaer har hver deres blandinger, mit indtryk er at der findes 3-4 blandinger fra hvert firma og hvert firmas blandinger svarer stort set til hinanden. Almindelig græsplæne, minigræs som bliver mere og mere brugt og helt lavt ?golfgræs?. Spørg hvor du køber frøene, de skal vide det. Sidst jeg såede græs brugte jeg en som hedder ?Tæt og Grøn? solgt gennem Grønne Danmark. Det er en minigræs, men min plæne virker nu ikke særlig mini. Det skyldes sikkert jorden som er god fed muldjord. Men den er både tæt og grøn, meget grøn endda.

Tænk først

Inden du går alt for godt i gang med at anlægge nyt græs så tænk lidt over sagerne. Har du en plæneklipper af den slags man sidder på så er det f.eks en god ide at undgå små skarpe hjørner hvor den ikke kan komme ind. Så hellere en lille blød bue så man ikke bagefter skal ud og klippe de steder hvor traktoren ikke kunne komme ind. Er det et gangareal der skal tilsås så må de ikke være for smalle, helst ikke under 2 meter brede. Sliddet på mindre gange vil blive for stort så græsset helt forsvinder midt på.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 8. september 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006