Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> Vinterblomster  
 

Vinterblomster

Kalenderen siger at vinteren er lige om hjørnet. Vejret opfører sig dog ikke lige sådan. Planterne er alligevel langsomt ved at gå i dvale og efterårets blomsterflor er langsomt ved at dø ud. Nu skal vi vel vente helt til næste forår inden der igen titter blomster frem? Ikke nødvendigvis… Der kan faktisk findes både stauder og buske som blomstrer i vinterens løb. Mængden af blomster er mere sparsom i forhold til sommerens blomster, og vejret spiller selvfølgelig også ind. Jo mildere efteråret er, jo tidligere vil blomstringen indfinde sig. Men bare det at der kan findes blomster ude i haven vinteren over er dejligt at tænke på. Den mest kendte er vel nok julerosen. Den blomstrer allerede fra slutningen af december, deraf sikkert navnet. I år hvor der er ekstra mildt er den allerede så småt ved at springe ud. De trives bedst i en muldet skovbundsagtig jord. Bladene er stedsegrønne. Blomsterne er gode i vasen hvor de holder længe. Den hvide julerose, Helleborus niger, er den som blomstrer tidligst, til gengæld syntes jeg at blomsten nemt kommer til at se lidt trist og vissen ud, men det skyldes sikkert nok at min egen julerose står et sted hvor det blæser en del i vinterens løb.

Kejserbusk

En kejserbusk, Vibrurnum x bodnantense ’Dawn’, blomstrer også tidligt. Eller sent, alt efter hvordan man ser på det. Allerede i slutningen af november kan man møde de første lyserøde blomster. Derefter bliver den ved med at blomstre helt til marts måned, dog afbrydes blomstringen hvis der kommer frost. Selv kan jeg ret godt lide kejserbusken, men jeg syntes den er meget speciel. Ikke af udseende eller måden den skal passes på. Men den lugter. Selve blomsten, den dufter, men planten, den lugter virkelig. Både blade og grene har den mærkelige lugt. Man skal tæt på for at opdage lugten, endda direkte røre planten for rigtig at få den frem. Det mærkelige er at selv om jeg ikke sådan rigtigt bryder mig om den lugt, så skal jeg bare røre ved planten når jeg passerer den. Det er en meget slank og opret busk som kan stå i både sol og halvskygge. Planten er løvfældende så blomsterne er fremme inden bladene ses for alvor. Den bliver 2-3 meter høj.

Troldnød

..har ikke noget som helst med en troldhassel at gøre. Troldnød har ikke krogede grene, det er troldhaslen som har det. Bare for lige at få det slået fast. Allerede nu kan man se de små klynger af runde blomsterknopper på troldnødden. De tidligste sorter springer ud allerede i december, men mere normalt er det at de først begynder i slutningen af januar – starten af februar. Men allerede ved juletid kan de ret nemt drives i blomst indendørs. Blomsten er trevlet, næsten som kvasten på en tophue, de ser ikke ud af meget, men de fremhæves meget hvis der er plantet nogle stedsegrønne buske i baggrunden. Blomsterne tager ikke skade af frost. Blomsterfarven er i gule, orange eller rødlige farver, de gule og orange syner af mest. Blomsterne har en svag duft. Væksten er omvendt kegleformet og den forgrener sig ikke ret meget. Det gør at der bliver gode muligheder for spændende underplantninger af f.eks stauder, da der slipper en del lys ned til jordbunden. Bladene springer ud i maj måned og inden de smides igen i oktober/november får de nogle smukke gule eller rødgule farver. Sorten ’Pallida’ (Hamamelis x intermedia ’Pallida’) er en af de mest almindelige i handelen. Det er en af de allertidligste til at blomstre, ofte allerede i december, farven er lysegul og blomsterne dufter rimeligt meget syntes jeg. Det er de gule sorter som ser ud af mest, røde sorter skal plantes mod en meget lys baggrundt for at man får noget fornøjelse af dem. Selv om det er den mørke tid vi er inde i, kan man altid finde et par lyspunkter.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 24. november 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006