Du er her: Artikler -> Grupper -> Noget om... -> Terassen - begyndelsen  
 

Terassen - begyndelsen


"Jeg har en plan"


Forhaven før
Forhaven før


Vejen til vores hus
Vejen til vores hus


Sten og atter sten
Sten og atter sten


Geden
Geden


Gravearbejdet går let
Gravearbejdet går let


Sandet er lagt ud
Sandet er lagt ud


Vi (dvs. det er faktisk far) er godt i gang med at bygge udestue. Det går stille og roligt fremad og den ender med at blive rigtig flot og funktionel. Den står på sydsiden af huset, ude i forhaven. Den forhave var før ret traditionel, græsplæne med blomsterbede ud mod hækken. Ikke videre speciel eller interessant.

Nu skal en udestue jo følges af en terasse, ellers er det som om der mangler noget. Sådan skulle det selvfølgelig også være her. Jeg har efterhånden set en del spændende ting lavet af belægningssten, med cirkler, gange som bugter sig, forskellige niveauer osv. Rigtig flotte ting. Det skulle vi også have. Jeg satte mig ned og lavede en tegning over hvordan jeg kunne forestille mig det skulle ende. Væk med hele græsplænen, en terasse skal ikke være for lille, helst ikke under 25 kvadratmeter. Samtidig ville jeg helst have plads til nogle flere blomster end der var i forvejen.

Hvis begge disse ønsker skulle opfyldes, ja, så ville der ikke være meget græsplæne til overs. Så det endte med at hele plænen blev sløjfet og der så blev en terasse ind mod huset, en gangsti hvor stenene vendte modsat retningen på terassen, og en cirkel af sten rundt om flagstangen. Gangstien skulle sno sig en smule og ramme både terassen og cirklen. Lidt svært at forklare, men se billedet af tegningen.

En anden grund til at det skulle sno sig var at der var mere udfordring i det. Enhver kan jo lave en firkantet terasse, men når nu jeg alligevel skulle i gang, så skulle det altså også være noget som både var sjovt og lærerigt.

Først var planen at stenene skulle være i en gylden farve, men det blev ændret til en gråmix, dvs. lysegrå sten med en mørkere grå iblandet. Det blev også til de såkaldte slåede sten, dvs. stenene har været i en tromle så de har fået et rustikt udseende. Disse sten er faktisk også nemmere at lægge, for man kan bare slå på dem med en hammer hvis de lige skal lidt dybere ned. Med de almindelige sten skal man have en træklods imellem eller bruge en gummihammer for ikke at lave mærker. Mine sten endte tilmed med at være såkaldte 'skiferprægede', de har et mønster i overfladen som minder om skifer. Størrelsen er 21x14 cm og tykkelsen er 6 cm. De er faktisk ret flotte.

Stenene kommer

Jeg fik stenene bestilt, der skulle bruges omkring 65 m2. Jeg blev dog (heldigvis) overtalt til at tage 100 m2, da prisen faldt en del når man kom derop. (Jeg skrev 'heldigvis' da vi sidenhen har fundet flere steder i forbindelse med terassen hvor der også er blevet lagt fliser.) Jeg fik at vide at de ville ankomme en bestemt dag, og ganske rigtigt, den dag kl. 8 om morgenen mens jeg sad og spiste morgenmad, lød der en høj rumlen. Det var lastbilen som tippede stenene af. Slåede sten kommer for det meste i løs vægt i stedet for på paller. Jeg var virkelig imponeret, lastbilchaufføren havde bakket hele vejen ned af vejen, 500 meter som har to 90-graders sving plus lidt ekstra kurver, på en vej som kun er bred nok til een bil ad gangen. Og han havde altså som sagt bakket hele vejen. Med anhænger! (Til sammenligning skal siges at DSB Gods, Danske fragtmænd, Apost og hvad de ellers hedder laver alle mulige krumspring og finder på alskens dumme undskyldninger for at undgå at køre ned ad selvsamme vej... men det siger nok mere om disse fragtfirmaer.)

Forarbejdet

Vores nye terasse skulle også hæves noget i forhold til det niveau som græsplænen havde før. Græsplænen var blevet brugt til at spille fodbold på for 15-20 år siden og ellers bare brugt til at gå på. Og da vi ikke skal bruge terassen til andet end at gå på og have et par stole og måske et bord derude, så sprang vi lidt let hen over det med underlaget. I den ene ende skulle der graves lidt jord væk, ca. 20 cm, men i den anden ende var det bare at smide sand på. Græsset var først blevet sprøjtet med Roundup så det var slået effektivt ihjel. Skulle vi nu have brugt belægningen til at køre på med bilen, så skulle der have været lavet ordentligt underlag af stabilgrus, men vi tog chancen, og det holder endnu :-)

Jeg lånte en lille gummiged så jeg hurtigt kunne grave den smule jord væk i den ene ende, og køre sand ud. vores sand lå i en dynge på den anden side af huset, på en nabogrund. Det var både nemt og sjovt at hente det med gummigeden. Der var ikke sand nok i den dynge, så vi måtte lige en tur i grusgraven og hente noget mere. Det var også nemt og sjovt at tømme traileren med gummigeden :-)

Nu var det så at i gang med at få sandet komprimeret. Det bedste ville selvfølgelig have været en pladevibrator, men vi klarede os med en stor tung gammeldags cementtromle. Den gjorde et fint stykke arbejde. Så på med nogle snore og få nogle rør lagt ned og så få sandet trukket af så det blev jævnt og der kom fald den rigtige vej og alt det der.

Det er lidt træls alt det der med snore og trække sand af. Men nu var det overstået og det sjoveste venter. Det kan du læse om i fortsættelsen til denne artikel.

Skrevet af: Webmaster, lørdag den 15. juni 2002
Senest opdateret af: Webmaster, lørdag den 15. juni 2002