Stedmoder Gartneriet

Egeblad

Anbefalinger

Bedst som man tror at nu er det virkelig forår, så kommer der selvfølgelig sne :-(

Men så kan man jo heldigvis finde sit store arsenal af frøkataloger frem, de sidste er kommet ind af døren. De første kom faktisk allerede i oktober.

De kataloger frister jo med både dit og dat, og det kan tit være svært at begrænse sig. Jeg taler af erfaring. Jeg plejer altid at forkøbe mig, så jeg ender med at have flere frø og få flere planter, end der er plads til i haven. Men nu kan frø jo heldigvis gemmes i et årstid eller flere, bare de ligger tørt og ikke for varmt.

Og som en lille service til alle jer læsere, vil jeg her komme med mine personlige anbefalinger til planter som du selv kan avle. Jeg tillader mig at give hver sort en lille karakter. 1-5 logoer (Stedmoderblomster).

 • Rudbeckia hirta - Solhat

  En rigtig dejlig sommerblomst. Den er utrolig nem og blomstrer rigtig meget rigtig længe. Den kan såes direkte i haven eller man kan, som jeg, forspire den i hus. Den er god til vasen, den holder rimelig længe og der er altid nok at plukke af. Det er en ting jeg godt kan li' ved blomster, at man kan plukke af dem. Det betyder ikke at jeg har huset fyldt med blomster, men det er da dejligt at have muligheden. Et bed på en kvadratmeter fyldt med blomstrende solhat er et rigtig dejligt syn. Der er 2 sorter som jeg selv har haft, og som jeg skal have igen.

  • Marmelade

   karakter karakter karakter karakter

   50 cm høj, flotte dybgule blomster med sort midte.

  • 'Rustic'

   karakter karakter karakter karakter

   Lidt lavere end 'Marmelade'. Blomsten er, ifølge mit frøkatalog, 'Guldgul med bronce midte'. Men faktisk er selve blomsten også bronce-farvet, med en ret stor variation. Nogle kan være næsten helt bronce/brune med mørk midte, andre er næsten gule, med det inderste af kronbladene farvet en smule bronce/brune.

  Der findes også en som hedder 'Toto', den er meget lavere, kun ca. 25 cm og den har nogle stilke som er mere stive end de to ovenfor nævnte. Den har jeg ikke selv haft i haven, så den har ikke fået en karakter.

 • Helianthus annus - Solsikke

  Solsikker er blevet moderne. Det er ikke mange år siden at solsikker kun var de høje planter på 2-3 meter, som folk kunne konkurrere om at få den højeste. Avisen er da stadig fyldt med billeder af høje solsikker når vi når august, men der er efterhånden kommet rigtig mange nye sorter, som også kan være i en lille villahave. Solsikker er en 'glad' blomst, så jeg kan kun anbefale at man prøver dem. Selv har jeg haft følgende i min have:

  • 'Sonja'

   karakter karakter karakter karakter

   Bliver ca. 120 cm høj, forgrener sig en smule så der kommer 5-7 blomster pr. plante, selv uden knibning. Den er småbomstrende (?), idet hver af de orangegule blomster ikke er mere end omkring 8-12 cm i diameter. (Ja, for solsikker er det altså små ;-). De er også gode til en stor buket, kun med solsikker, smukt. Jeg har kun en ting at indvende mod dem. To faktisk, for det første virker den mørke midte af blomsten lidt for stor i forhold til de gule blomsterblade. For det andet er de lidt for bare i selve planten, så der skal faktisk en eller anden underplantning til, f.eks. kunne man så en lav enårig kløverart e.l.

  • 'Teddy Bear'

   karakter karakter karakter karakter karakter

   SolsikKEN. Kun 40 cm høj, men med guldgule, fyldte blomster. Rigtige 'bamse-blomster'. Hver blomst er omkring 10 cm i diameter, som sagt helt fyldt, der er ikke en sort midte at se. Der er 1-3 blomster pr. plante. Plantet sammen i flok er den bare smuk. Den skal DU prøve. Plant den et sted du kommer forbi hver morgen inden arbejde, så er det gode humør sikret :-)

  • 'Prado Red'

   karakter karakter

   En rød solsikke. Er ca. 1,5 meter i højden, minder meget om en krympet kæmpesolsikke, forholdet mellem blomsten og selve planten er omkring det samme. Blomsten er rustrød/brunrød. Meget mørk. Og jeg må sige, det var en skuffelse. I kataloget var den rigtig flot. Første år jeg så den, var den ikke til at skaffe, den var udsolgt. Men sidste år fik jeg fat i den. Jeg fik den sat et sted hvor der står nogle lave buske og en hæk i baggrunden, som tog en del af lyset. Måske det var derfor at de ikke blev så flotte? Jeg vil ikke vælge den mere, selv om jeg er ret sikker på at den vil blive flottere hvis den står i fuld sol.

  • 'Sungold'

   karakter karakter karakter karakter karakter

   'Sungold' - Denne har jeg ikke selv haft, endnu, men den er købt hjem til denne sæson. Den er halvanden meter høj, og, i følge kataloget fra Dansk Havefrøforsyning, med ret små fyldte blomster. Jeg mistænker den for at være en højere udgave af 'Teddy Bear'. Og det lyder jo meget lovende. Og selv om jeg ikke har prøvet den endnu, så har den fået karakteren 5, simpelthen ud fra mine forventninger.

 • Nicotiana - blomster-/prydtobak

  Denne plante er også ret ny i handelen. Jeg havde den første gang sidste år, og selv om jeg fik den sået ret sent - sidst i april indendørs - så blomstrede den faktisk allerede 2 måneder efter! Og den blev ved indtil frosten kom. Planten bliver bedst i fuld sol, som så mange andre sommerblomster. Selv har jeg haft dem i en krukke som stod et af de mest vindblæste steder i haven. Og nu er vinden heroppe i det nordlige jo ikke ligefrem kendt for sin blidhed. Men det klarede den rigtig flot. De findes i en del forskellige sorter, men jeg vil anbefale følgende.

  • 'Havana Appleblossom'

   karakter karakter karakter karakter karakter

   Bliver 30-40 cm høj, flotte kompakte planter. Havana er faktisk en hel serie af prydtobak, de fåes både i en blanding hvor farverne spiller i hvide, røde og med grønne nuancer, en som hedder 'Havana Line' som er en creme-agtig grøn farve, og så denne 'Havana Appleblossom', som er en af mine favoritter. Blomsterne er hvide indeni, og udenpå er de rosa/røde. De har den farve som æbleblomster også tit har.

  • 'Lime Green'

   karakter karakter karakter karakter karakter

   Minder svjv meget om 'Havana Lime', men bliver en smule højere og lidt mere 'løs' i blomsten, hvor blomsterstanden virker en smule højere. Men en rigtig flot farve, ikke helt så fersk som hvid nogle gange kan være.

  • 'Domino Salmon Pink'

   karakter karakter karakter

   Lys pink blomst, står godt til en blå krukke, men mine eksemplarer sidste år kom til at virke ret ranglede sidst på sommeren. Men det kan helt sikkert klares med at fjerne de visne blomster og samtidig knibe dem lidt tilbage.

  • sylvestris 'Fragrant Cloud'

   karakter karakter karakter karakter

   En høj prydtobak, ikke egnet i krukker, men god i en gruppe i haven et sted man tit kommer forbi. De har en himmels duft. Og duft er, ifølge mig, en vigtig ting at have med i haven.

 • Petunia

  En meget brugt plante, har altid været det. Jeg er ikke så meget for de 'almindelige' petunie i rød, hvid og blå, så hellere de nye rødlilla toner der er kommet. Men så kom denne:

  • milliflora 'Fantasy'

   karakter karakter karakter karakter karakter

   En dværgpetunia. Ligner nøjagtig de almindelige petunia, de er bare højst halvt så store. De er rigtig flotte, selv i de røde, blå og hvide. Men de findes også i mange andre farver. Både de lyse rosa og lilla, og også dem som kaldes 'med årer' altså hvor selve blomsten f.eks er lys rosa og med mørkrosa årer i. Dem i rene farver syntes jeg er de pæneste af minipetunia'erne, mens jeg bedst kan lide dem med årer når det gælder de store.

  Men husk: Petunia bliver bedst hvis de jævnligt får de visne blomster nippet af, og evt. bliver knebet en smule tilbage. Desuden kan de absolut ikke lide regn på blomsterne. En krukke med petunia kan stå i fuld flor, næsten overfyldt med blomster, men efter bare en enkelt hel dag med regn, så er blomsterne helt flossede og ser meget kedelige ud. Heldigvis kommer de sig hurtigt igen, og en enkelt lille byge gør dog heller ingen skade.

Ja, det var så lige dem som jeg specielt vil anbefale. De fleste af dem skal man nok selv dyrke fra frø, hvis man vil være 100% sikker på at få den rigtig sort. Men mange af dem kan man faktisk købe, men det er sjældent at sommerplanter sælges som navngivne sorter. Og dog kan man være ret sikker på at køber man mini-petunia, så får man 'Fantasy' (Helt sikkert, for det er den eneste mini-sort der findes.) Og at Nicotiana det er fra Havana-serien.

Men husk også på alle de andre spændende og flotte sommerblomster der findes. Tagetes, blåkvast (ageratum), margueritter, lobelia osv. Og specielt morgenfruer (Calendula). Køb gerne en 7-8 breve af den og så en lang række i køkkenhaven. Det pynter.


-Rakkeby, den 4. March 1998 Updated by hsc 0.917 at 20-May-1999, 21:03:47
mailto: Webmaster