Stedmoder Gartneriet

Egeblad

Aktuelt emne på frimærke

Jeg samler på frimærker. Det er en af mine mange interesser. Men det er jo ikke det disse sider handler om? Næh, egentlig ikke, men torsdag d. 26 marts 1998 udkommer der et dansk frimærke over temaet 'Aktuelt emne'. Det har der gjort nogle gange. Og det har altid været nogle flotte mærker. Men denne gang er det rigtig flot, og så et emne som virkelig hører til på denne side.

Derfor har jeg valgt at skrive artiklen ind her, så i også kan se den. For jeg vil ikke tøve med at udråbe dette frimærke til 'Årets frimærke' - selv om der kommer mange flere i år som jeg endnu ikke har set. Det kan bare ikke gøres flottere, især når man har læst artiklen som følger med.

Klik her for at læse om kunstneren bag frimærket


Den officielle førstedagskuvert


Info om frimærke

Haven - en oase for dyr og planter

Der er over en million haver i Danmark, og de er med tiden blevet vigtige oaser i det intenst dyrkede Danmark. I vore haver finder vilde dyre- og plantearter et vigtigt fristed. Som haveejer skal man ikke leve af havens produkter, og man har som regel både bedre tid og råd end landmanden til at pleje sine planter. Der er derfor al mulig grund til at skabe en oase til glæde for mennesker og natur.

Bladlusløve æder bladlus

Små tings store betydning

Det fritager selvfølgelig ikke industri, landbrug og øvrige brugere af vor natur for et ansvar. Det er imidlertid ikke vandmiljøplaner, kampen mod CO2 og den globale kamp mod drivhuseffekten, der er temaet her. Torben Skov, der har tegnet frimærket med mariehønen, var i øvrigt ophavsmanden til to frimærker i 1994 over temaerne "spar vand" og "spar CO2".

Syvplettet mariehøne

Udgivelsen af frimærket med mariehønen er ment som en lille reminder om, at den enkelte kan medvirke til en minimering af bekæmpelsesmidler til gavn for natur og miljø eller sagt med lidt stærkere ord: Sprøjtefri havedyrkning.

Og i virkeligheden er det ikke så svært. Meget giver sig selv, når man først kommer i gang. Det gælder om at få sunde, robuste planter, der kan klare sig godt i kampen mod ukrudt, sygdomme og skadedyr.

En økologisk køkkenhave

Nyttedyr og skadedyr

Det er vigtigt at kende skadedyrende godt, så fejlbehandling og unødig ængstelse undgås. Men lige så vigtigt er det at kende de mange nyttedyr, som hjælper med at holde ubehageligehederne i skak. Det er en fordel at have planter, som nyteinsekter kan få nektar og pollen fra. Blomstrende krydderurter tiltrækker både bier, svirrefluer (blomsterfluer) og sommerfugle. Det samme gælder blomstrende kål, løg og porre.

Mariehønelarver på rov

Mariehøns og bladlus

De fleste haveejere har oplevet bladlusenes indtog i havens blomsterbede. Men det er måske ikke så mange, der ved, hvor stor nytte mariehønen kan gøre i den forbindelse.

Der findes mange forskellige arter af mariehøns. Fælles for dem alle er, at både voksne og larver hovedsageligt laver af bladlus. En larve æder frem til sin forpupning 200-600 bladlus. Og en voksen mariehøne sætter nemt endnu flere af de små plageånder til livs.

Gevinsten

Hvis vi lader være med at sprøjte med bekæmpelsesmidler, bliver haven et sundrere sted at færdes. Et sted hvor afgrøderne kan spises direkte fra grenen, planten eller jorden uden frygt for rester af giftstoffer.

Ved at lade være med at sprøjte tager man vare på et stykke dansk miljø med hvad deraf følger af fugle, bier, bladlus, mariehøns, muld, grundvand og rige oplevelser.

Blåmejse højt på gren

Flere oplysninger

Miljøstyrelsen har i 1997 udgivet en pjece, "En have uden kemi", der indeholder nyttige råd og vejledning for haveejeren, der vil undgå bekæmpelsesmidler. Pjecen og yderligere oplysninger fås ved henvendelse til:

Miljøbutikken
Læderstræde 1
1201 København K.
Telefon: 33 92 76 92


-Rakkeby, den 20. April 1998 Updated by hsc 0.917 at 23-May-1999, 10:39:03
mailto: Webmaster