Stedmoder Gartneriet

Egeblad

Hvad skal der laves i haven - netop nu

Overskriften siger vist det hele. Har kommer hvad jeg mener det er tid at lave, netop nu. Det vil ikke nødvendigvis være alt hvad der skal laves nu, sådan bare lige hvad jeg kommer i tanker om.

Men husk på, jeg bor højt oppe i vensyssel, hvor det tager længere tid om at blive forår og varmt, end andre steder i landet. På fyn, f.eks. begynder planterne at gro rigtigt et par uger før de gør heroppe. Så bor du på fyn, skal du altså gøre tingene to uger før de står at læse på denne side :-))

Dato Gøremål
20 maj '99 Jorden er nu ved at være varm nok til at så bønner. Det kan være en god ide at så i to omgange, nu og igen om ca. 3 uger. På den måde har du bønner i en lang periode.
20 maj '99 Jeg har fået kritik for ikke at have noget om roser her. Så har du ikke fået beskåret dine roser endnu, så er det på allerhøjeste tid at gøre det ;-)
20 maj '99 Og mere roser: Har du nogle som er gået ud, så kan du sagtens stadig nå at udskifte dem. De fleste roser sælges i potter og kan dermed plantes hele sommeren. Husk at skifte jorden ud i et område på ca. 50x50x50 cm hvis der før har stået roser.
20 maj '99 Ferskenen skal tyndes ud nu, så du får nogle få store frugter, i stedet for mange små. Gælder forøvrigt også med blommer, æbler, pærer oa. men især med fersken kan det hårde slid betale sig.
8 maj '99 Husk at det er mors dag i morgen. Der bliver en frygtelig ballade hvis du glemmer det, så husk det for din egen skyld :-)
8 maj '99 Døjer du med mos i græsplænen, så få den givet noget gødning nu. Brug en gødning hvor det første og det sidste tal er omtrent lige store, f.eks. en NPK 14-3-18. Gødningen styrker græssets vækst så det selv kan kvæle mosset.
8 maj '99 Stil græsklipperen på det højeste trin de første 3-4 gange du slår græsset her i foråret. Jo mere top der er på græsset, jo mere rod er der. Og jo mere rod, jo bedre klarer det sig i kampen mod mosset.
1 maj '99 Det er tid at så agurker. Der går ca. 6 uger fra såningen og til planten er klar til udplantning, og da en tommelfingerregel siger at man udplanter agurker på Grundlovsdag, ja, så er det nu du skal så.
18 april '99 Det er muligvis ved at være for sent, men hvis du har en fersken eller nektarin i drivhuset, så hjælp den med bestøvningen. Det er ikke altid at der er insekter til at ordne det nu. Det gøres ved at nulre blomsterne med halen fra en kanin. En blød pensel kan dog også bruges.
18 april '99 Det er nu du skal gøde dine rhododendron. Brug speciel rhododendron-gødning.
15 april '99 Det er ved at være sidste change for at så tomater og peber. Der går ca. 4 måneder fra såning af tomater og til du kan plukke de første frugter.
15 april '99 Du kan nu begynde at så agurker. Regn med ca. 6 uger fra såning, til de kan udplantes.
15 april '99 Hvis ikke du har fuglekasser i haven, så er det på tide at få nogle sat op. Fugle æder nemlig masser af insekter. Jeg har hørt tal der siger at et enkelt musvit-par kan æde mellem 5000 og 8000 insekter pr. dag. Så det er en god ide at passe godt på fuglene.
15 april '99 Det er ved at være på tide at beskære roser, men vejrudsigten siger nattefrost, så jeg vil foreslå at du venter en lille uges tid endnu. Mere haster det heller ikke.
15 april '99 Det er stadig lidt for tidligt at så i køkkenhaven. Jorden er stadig for våd og for kold. Men når frø-ukrudtet begynder at spire derude, så er jorden varm nok. Indtil da, kan du begynde at så salat, persille og kål i drivhuset, så du har noget at plante ud.
15 april '99 Hvis du selv vil så dine porrer, så er det på tide at komme igang. De skulle nu helst have været sået allerede i slutningen af marts, men det kan sagtens nåes endnu. Så dem i kasser i drivhuset.


-Rakkeby, den 20. May 1999 Updated by hsc 0.917 at 20-May-1999, 21:24:32
mailto: Webmaster